Klasy biologiczno chemiczne uczestniczyły w Dniu Otwartym URK

21 marca od 9:00 – 14:00 klasy IId i IIId wspólnie uczestniczyły w wydarzeniach Dnia Otwartego URK.
Rano w siedzibie Wydziału Leśnego, po uroczystej inauguracji dokonanej przez pana Rektora obejrzeliśmy prezentacje studentów poszczególnych wydziałów. Poznaliśmy zróżnicowaną ofertę kierunków dla maturzystów, zaplecze dydaktyczne oraz bogatą propozycję form integrujących i aktywizujących społeczność uczelni.
Na stoiskach mieliśmy możliwość porozmawiania ze starszymi kolegami - studentami.
Następnie przemieściliśmy się do Katedry Agroekologii i Produkcji Rolnej aby przeżyć przygodę i poznać „Różne twarze roślin zielarskich”. Robiliśmy mydełka z dodatkiem surowca zielarskiego, degustowaliśmy zielone dekoracje do kanapek typu finger food, oryginalne aromaty, oglądaliśmy żywe okazy i suszone zioła. Widzieliśmy proces tłoczenia oleju na zimno uczestnicząc w pokazie „Spróbuj jak smakuje świeżo tłoczony olej roślinny”. Jedna z grup poznała przyszłość „ Rolnictwa precyzyjnego” z wykorzystaniem dronów i programów pozwalających na wykonanie mapy aplikacyjnej pola uprawnego. Spotkania na al. Mickiewicza 21 zakończyły się Quizem z wykorzystaniem Kahoota, bowiem URK oferuje także studia na kierunku: Bioinformatyka i analiza danych.
W budynku Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt dowiedzieliśmy się „Jak zwierzęta pomagają chorym – na czy polegają badania biomedyczne a uczestnicząc w warsztatach anatomicznych poznaliśmy „Tajemnice szkieletu zwierząt i człowieka”. W praktyce analizowaliśmy budowę kość.
Odwiedzając laboratorium Katedry Genetyki mieliśmy możliwość poobserwować wartościowe preparaty mikroskopowe np. szlif poprzeczny kości z osteonami.
Jakie były wrażenia uczniów LO po tak spędzonym pierwszym dniu wiosny na URK?
Wiedza i doświadczenie prowadzących zaimponowały licealistom. Przyjazna atmosfera spotkań i bardzo zróżnicowana oferta zachęca do odwiedzenia tej placówki w przyszłości.
Więcej zdjęć w naszej galerii